Live-vedonlyönti

Vedonlyönti oli ensimmäinen rahapelaamisen muoto, jota pystyi tekemään internetissä. Internetissä pelaamisen helppous ja paremmat kertoimet ovat pitäneet nettivedonlyönnin trendikkäänä jo usean vuoden ajan. Luonnollisesti pelaajat kyllästyvät nopeasti vanhoihin tapoihin, ja vedonlyöntisivustojen kilpailun lisääntyessä alan toimijat pakotettiin löytämään innovatiivisia tapoja houkutella uusia asiakkaita. Tämän tarpeen täytti live-vedonlyönti, joka on viime vuosien aikana noussut vedonlyöntisivustojen ykkösjutuksi.

Live-vedonlyönti tarkoittaa yksinkertaisesti vedonlyömistä reaaliajassa ottelun tai urheilutapahtuman aikana. Sivustolla yksi työntekijä analysoi ottelua ja keksii jatkuvasti uusia otteluun liittyviä pelikohteita, jotka ovat sivustolla pelattavissa vain pienen hetken. Kohteiden kertoimet lasketaan tietokoneiden ja ohjelmien avulla. Pelaajan tehtäväksi jää vain omasta mielestään hyvien kertoimien pelaaminen ja voittojen kerääminen. 

Live-vedonlyöntiä varten valitut lajit ovat yleensä jalkapallo ja tennis sekä muut urheilulajit, jotka ovat tunnettuja ja suosittuja. Tänä päivänä melkein jokaisesta vedonlyöntisivustosta löytyy osio live-vedonlyönnille. Live-vedonlyöntiä voi käydä suoraan sivustolla olevilta listoilta tai sitten seuraten ottelua suoratoistona. Samalla kun pelaaja seuraa peliä livenä, hän voi asettaa vetoja tietokoneelta tai mobiililaitteelta. Live-vedonlyönti muuttaa tylsimmänkin urheilutapahtuman erittäin jännittäväksi.  

Pelien aikana pelattavat kohteet vaihtelevat esimerkiksi arvauksista siitä, kuka tekee seuraavan maalin, kuka voittaa erän tai kuinka monta maalia erässä tehdään. Täten kohdevalikoima on huomattavasti monipuolisempi kuin tavallisessa tulosvedossa tai pitkävedossa. Live-vedonlyönnissä voi todellakin aktivoida omat pelianalyysitaidot ja ansaita niillä mittavia summia. 

Miten live-vedonlyönti eroaa tavallisesta vedonlyönnistä? 

Vanha tuttu vedonlyönti tarkoittaa pitkälti ottelulistan katsomista, kertoimien tarkastamista ja pelilistan muodostamista. Live-vedonlyönnissä tämä toistuu monesti, ja samalla pelaaja kokee tunteiden koko kirjon ottelun alusta loppuun asti. Paras tapa on tietenkin seurata ottelua livenä televisiosta, tietokoneelta tai vaikkapa istua ottelun katsomossa sekä samalla lyödä vetoa tapahtumista. Yhdistävänä tekijänä kummassakin vedonlyöntitavassa on kuitenkin pohjatyön tärkeys. Pelaajalla pitää olla hallussaan hyvä tietous lajista, ottelusta, joukkueista ja peliliigasta.  

Live-vedonlyönti on nimittäin melkeinpä kilpailu oman tietouden ja vedonlyöntisivuston työntekijän tietouden välillä. Erityisesti pelin oikeanlainen analysointi on elintärkeää live-vedonlyönnin onnistumiseen. Nopeasti vaihtuvien kohteiden ja kertoimien joukosta täytyy osata valita ne kannattavimmat ja pelata ainoastaan niitä. 

Live-vedonlyönti Suomessa 

Suomeen live-vedonlyönnin toi virallisesti vuonna 2005 Veikkaus omalla sivustollaan. Samoina vuosina live-vedonlyöntiä on voinut pelata jo laajemmissa määrin ulkomaalaisissa vedonlyöntisivustoissa. Ulkomaalaisilla sivustoilla ei kuitenkaan yleensä ole suomalaisia pelikohteita pelattavana vaan poikkeuksetta esimerkiksi Euroopan suurempien jalkapalloliigojen otteluita tai merkittäviä tennispelejä. 

Veikkaus on ottanut live-vetojen valikoimaansa suomalaiset liigat ja pelit, joten suomalaisille niiden valitseminen on luontaisempaa. Veikkauksella on lisäksi VeikkausTV LiveStream -suoratoistomahdollisuus, jolloin kymmeniä pelejä voi seurata päivittäin suorana lähetyksenä. Veikkauksen valikoima koostuu suomalaisittain menestyksekkäistä lajeista kuten jalkapallo, jääkiekko ja kilpapelaaminen eli esports. Suomalaiset pelaajat ovat innokkaasti ottaneet vastaan live-vedot, ja niistä on muodostunut Veikkauksen suosituin osio erityisesti tärkeiden Suomi-otteluiden aikana. 

Live-vedonlyönti: hyvät ja huonot puolet 

Live-vedonlyönti on erittäin tuotollista erinomaiselle pelianalyytikolle. Siinä voi voittaa huomattavia summia rahaa, sillä pelikohteita on useita, eikä niiden kertoimia välttämättä ole mietitty niin tarkasti kuin normaalissa vedonlyönnissä. Tämä tuo jännittävän ja uuden näkökulman jokaiseen otteluun, jolloin tylsästäkin hetkestä muodostuu todella kiinnostava.  

Live-vedonlyönnin huonoja puolia on sen sisältämät tunteet, jotka ovat jokaisen vedonlyöjän vihollisia. Tunteiden ottaessa vallan järkevien valintojen tekeminen vaikeutuu ja tällöin mahdollisesti menettää paljon rahaa. Tunteiden hyvä hallinta on melkeinpä avain onnistumiseen. Live-vetoja tehdessä reagointikyvyn täytyy olla erinomainen, mutta samalla sitä pitää käyttää järkevästi valiten vain parhaat kohteet. Erityisesti live-vedonlyönnissä internet-yhteyden ja teknologian pitää olla toimivia, sillä yksikin virhe tai viive voi tarkoittaa menetystä pelaajalle. 

Voitokas live-vedonlyönti -strategia 

Live-vetojen jännittävään maailmaan tutustuessa voi helposti innostua liikaa, mutta hyvällä pelistrategialla omia mahdollisuuksiaan voi aina parantaa. Vedonlyönti alkaa aina suunnittelulla. Pelaajan kannattaa selata listoja ja katsoa, mitä lajeja ja otteluita on tarjolla. Tutummat lajit ja ottelut ovat aina kannattavimpia. Valinnan jälkeen pelaajan tehtäväksi jää ainoastaan löytää pelin ylikertoimet eli ne kertoimet, joiden arviointi on tehty yläkanttiin. Tällöin niiden toteutumisen todennäköisyys on huomattavasti suurempi, kuin mitä kertoimella on esitetty.  

Juuri näillä kertoimilla voitetaan suurimmat rahamäärät. Kertoimet voivat vaihdella nopeasti ja kohteita tulla milloin vain, joten pelaaja saa olla tarkkana. Yleensä live-vedonlyöntiä pelaavien joukossa on paljon ammattivedonlyöjiä, jotka osaavat tunnistaa ylikertoimet nopeammin kuin muut. 

Pienempien ja isompien vedonlyöntisivustojen kertoimissa voi niin ikään olla suuria eroja. Pieni vertailu eri sivustojen välillä voi siis osoittautua hyväksi siirroksi. Hyvänä pelistrategiana on pelata samaa peliä kahdelta eri sivustolta. Tällöin pelaaja voi seurata kahden sivun tarjontaa ja kertoimia kokoajan pelin aikana. Se auttaa myös erottamaan nopeammin hyvät ja huonot kertoimet. Internet on täynnä vedonlyöntisivustoja, joista kannattaa valita itselleen sopivimmat.  

Pelaaja voi suosia myös pelistrategiaa, jossa pelaa omaa suosikkiaan vastaan. Tällöin psykologisesti pelaaja joutuu ajattelemaan analyyttisemmin ja tekemään järkeviä ratkaisuja ilman tunteita. Vetokohteen osapuolien henkisten tekijöiden vaikutusta pelinkulkuun ei saa myöskään unohtaa. Henkisesti peliin vaikuttavat muun muassa loukkaantumiset, altavastaajana oleminen tai johtoasema. 

Yhteenveto  

Live-vedot ovat tänä päivänä jännittävin asia, mitä vedonlyöjä voi tehdä. Nykyään pelattavia kohteita on satoja, ja sivustojen kilpailun takia niiden kertoimet ovat erinomaisia. Live-vetoihin on yleensä yhdistetty myös otteluiden suoratoisto, jolloin peliä pystyy seuraamaan samalta ruudulta, kun lyö vetoa. Tavallisesta vedonlyönnistä poiketen live-vedonlyönnissä pelien analysointi ja lajitietämys nousevat erityisen merkittävään asemaan.  

Päätöksiä voi joutua tekemään muutaman sekunnin sisällä, jolloin myös tyyneys ja taustatieto auttavat. Pelien kiihkeässä tunnelmassa on helppo menettää hallinta ja täten lyödä vetoa vääristä kohteista. Oikeiden kohteiden ja kertoimien löytäminen on mahdollista ainoastaan järkevällä ja rauhallisella analysoinnilla. Valitse siis seuraavalla kerralla live-vedonlyönti ja tee vedonlyönnistä vielä mielenkiintoisempaa.